Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Szent György-napi vigasság volt a Hegyvidék főutcáján

Szent György-napi vigasság volt a Hegyvidék főutcáján

Kosaras körhinta, horgászat, ügyességi játékok, koncertek, látványos előadások és bőséges lakoma – április utolsó hétvégéjén különleges élmények vártak a Szent György-napi ünneplőkre. A három napon át tartó mulatság a Városháza téren és a Királyhágó téren hívta felejthetetlen kikapcsolódásra a hegyvidékieket, akik ezúttal is átélhették a hagyományőrzés varázsát.

kozonseg04_1

„Nagyon szeretem a Városháza teret; minden nap ide járok dolgozni, de igazán akkor szeretem, amikor megtelik élettel, amikor tele van programokkal, amikor a családokkal és a gyerekekkel együtt lehetünk. Sokféle hagyományt őrzünk itt, a Hegyvidéken, különösen az őszi és téli hónapokban – ezek egyike most már a Szent György-napi ünnepség is, amely az igazi tavasz kezdetét szimbolizálja” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester, aki a Szent György-naphoz kapcsolódó hagyományokról is beszélt. „A pásztorok kisöpörték és vízbe áztatott babérral meghintették az istállót, szalmafüsttel megfüstölték az állatokat és saját magukat. A Szent György tüzeken maguk is átugrottak háromszor, illetve az állatokat is keresztülvezették rajta, s tették mindezt azért, hogy a rontást távol tartsák. A hagyományőrzés lényege az értékek védelme. Ha meg-megújulva is, haladva a korral, de mi sem adjuk fel azokat az értékeket, amelyek biztosítják számunkra a nyugalmat és a biztonságot, itt, a Hegyvidéken” – emelte ki Fonti Krisztina, aki azt is elmesélte, hogy a három napos vigasság ismét lehetőséget adott egy olyan különleges együttműködésre, amely az őszi Szent Mihály-napi programsorozatnak is fontos eleme volt. „A Hegyvidék főutcáján, a Böszörményi úton és vonzáskörzetében működő kereskedők, iparosok, a Hegyvidék Főutcája Egyesület, valamint a szervező Hegyvidéki Önkormányzat példás együttműködésével jött létre ez a családi programsorozat” – magyarázta az alpolgármester, aki arra is kitért, hogy az elmúlt napokban matricagyűjtő lázban égett a Hegyvidék. A kijelölt kereskedőknél összegyűjtött matricákkal ugyanis értékes ajándékokat lehetett nyerni. „Olyan együttműködés alakult ki a Böszörményi úti kereskedők és az önkormányzat között, amely a hegyvidékiek közösségének is előnyös, hiszen erősíti a lokálpatriotizmust, a hegyvidéki életérzést” – hangsúlyozta Fonti Krisztina, aki ezután átadta a verseny győzteseinek járó nyereményeket.

fonti_krisztina04

A sorsolást követően bőséges Szent György-napi lakoma várta az ünneplő hegyvidékieket, akik nemcsak a finom falatok, hanem az izgalmas programok közül is kedvükre válogathattak.

vendeglatas01

Ahogy az lenni szokott, a Fabatka Porta ezúttal is visszarepítette az időbe a kicsiket. „A Királyhágó téren sok más mellett óriáskirakókkal, golyóvezetővel, őrlőmalommal, ördöglakattal, furfangos fejtörőkkel és horgászattal vártuk az érdeklődőket. Igazi különlegességekkel is készültünk: itt van például a szöges és egyensúly trükk is, ami Leonardo da Vincitől származik, de népi játékként maradt fent” – avatta be lapunkat Felsőbányai Veronika, a Fabatka Porta munkatársa, akitől azt is megtudtuk, hogy mindegyik játékot szeretik a csemeték, de a favorit ezúttal is a Városháza téri kosaras körhinta volt.

A három napon át tartó mulatságon a kézműves foglalkozások és az arcfestés mellett a koncertek, valamint az előadások is felejthetetlen pillanatokban gazdag szórakozásra hívta a kikapcsolódni vágyó ünneplőket.

kezmuvesseg04_1

„Mindig olyan darabbal készülünk, amit mi magunk is megnéznénk. Mi nem közvéleményt kutatunk, vagy statisztikákat elemzünk arról, hogy milyen impulzusokra van fogékonysága a háromtól hatéves kor közötti gyerekeknek, hanem egyszerűen olyat csinálunk, ami nekünk is tetszik. Külön öröm, hogy szenzációs volt a közönség! Amikor megéreztük a figyelmüket, mi is szikrázunk. Jó érzés, hogy szerettek minket, máskor is örömmel jövünk a Hegyvidékre!” – árulta el Tapolcsányi András, aki feleségével, Tapcsolcsányi Majával közösen hívta életre a közkedvelt Majorka Színházat.

majorka_szinhaz04

„Ebben az évben először a Királyhágó teret is közösségi térré változtattuk. A helyszínnek ráadásul kiváló akusztikája van: a Villa Sevilla, valamint a Götz Nándor Saxophone Quartet muzsikája is betöltötte a teret. A Városháza tér szintén remek találkozási pont, hiszen a Hegyvidéki Önkormányzat évek óta szervez ide rendezvényeket – a többi között ilyen a Hegyvidéki Napok, a sörfesztivál, a szabadtéri koncertek, a Zenélő Budapest, vagy akár a nagyszabású Advent a Hegyvidéken is. Ez a tér kerültünk közösségi és kulturális központja” –hangsúlyozta Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője.

oriashangszer_bemutato01