Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Másfélszeresére bővül a városmajori klinika

Másfélszeresére bővül a városmajori klinika

Javában zajlik annak a közel ötezer négyzetméteres, új diagnosztikai tömbnek az építése a Városmajor utcában, amivel hozzávetőlegesen 50%-kal bővül a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája. A fejlesztéshez szükséges területet az önkormányzat ingyenesen bocsátotta az intézmény rendelkezésére.

epitkezes04

„Büszkék vagyunk arra, hogy négy fontos orvosi szakma csúcsintézménye is a Hegyvidéken található: az onkológiai intézet, a Korányi pulmonológiai intézet, a rehabilitációs klinika, valamint a szív- és érgyógyászati klinika” – mondta el Fonti Krisztina alpolgármester abból az alkalomból, hogy Pokorni Zoltán polgármesterrel, valamint Merkely Béla rektorral közösen bejárta a Városmajor utca 70. szám alatti építkezés területét.

Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy a városmajori klinikát a jelenlegi ingatlanán már nem lehetett tovább bővíteni. Emiatt döntött úgy korábban a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy a Városmajor utca 70. szám alatti ingatlanát ingyenesen átadja az államnak.

bejaras08

„Gyakorlatilag 50 százalékkal fog megnövekedni a klinika területe, a gyógyítás és az oktatás céljaira sokkal nagyobb tér áll majd rendelkezésre” – közölte Fonti Krisztina. Hozzátette, hogy nemcsak a dolgozók és az egyetemi hallgatók, hanem a betegek számára is nagy könnyebbség lesz, ha elkészül az új diagnosztikai szárny, hiszen nem kell majd a klinika központi tömbje és a jelenlegi, Határőr úti diagnosztikai egység között ingázni.

„A betegek száma messze meghaladta az intézmény kapacitását. A meglévő területünkön már minden lehetőséget kihasználtunk – felépítettük a Cardiovascularis Centrumot, bővítettük a kísérletes laboratóriumunkat, beépítettük a tetőteret. A további fejlődéshez az önkormányzat által rendelkezésünkre bocsátott telek biztosított lehetőséget” – nyilatkozta Merkely Béla rektor.

fonti_pokorni_kovacs_merkely_pavlik05

Az új épületben, amit egy híd köt majd össze a központi tömbbel, a klinika vezetőjének tájékoztatása szerint ambuláns ellátás, a szívtranszplantált betegek utókezelése, CT- és MR-vizsgálatok, továbbá műtétek – döntően katéteres szívműtétek – fognak zajlani. A hallgatók számára egy előadótermet is létrehoznak, ahol élőben lesznek követhetőek a műtőkben zajló események.

tervek02

A rektor elmondta, hogy az új diagnosztikai központban két MR, két CT, legalább öt új szívultrahang-készülék, tizenkét monitorozott intenzíves ágy, valamint egy komplett katéteres műtő kerül kialakításra, amely főleg a szívritmuszavarban szenvedő betegek ellátását fogja biztosítani. Az egyik műtő közvetlen összeköttetésben lesz egy MR-készülékkel, ami kutatási és betegellátási szempontból is nagy jelentőséggel bír.

Az építkezés költsége 9,1 milliárd forint, míg az orvostechnológiai berendezések beszerzése várhatóan 4,5–5 milliárd forintba kerül majd. Az új épület átadására a tervek szerint jövő nyáron kerülhet sor.